Dark

Auto

Light

Dark

Auto

Light

3. İZMİR KADINLAR KONGRESİ, CUMHURİYET KADINLARININ GELECEĞİNİ KONUŞTU

“İkinci Yüzyılda Hayalimizdeki Türkiye İçin” teması ile 1-2 Şubat 2024 tarihlerinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 3. İzmir Kadınlar Kongresi gerçekleştirildi.
İzmir’de 3. kez düzenlenen İzmir Kadınlar Kongresi, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen önemli STK temsilcilerine ev sahipliği yaptı. BASIFED tarafından geleneksel hale getirilen, Folkart ana sponsorluğunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile geniş bir katılımla gerçekleşen etkinlik, Cumhuriyetin 101. yılında Türkiye’ye önemli mesajlar verdi.
EGİAD’ın da geniş katılımla kürsüde yer aldığı etkinliğin ilk gününde BASİFED Yönetim Kurulu ve EGİAD’ın da 11- 12. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Yonca Güngör Çınar, “Gelecek kadınlarla mümkün” mesajıyla bir konuşma gerçekleştirdi. Yonca Güngör Çınar, Türkiye’nin kadın erkek eşitliğini, gerçekleştirme iradesini ve uygulamaya yönelik politikalarını tanımlamak, tartışmak ve var olan sorunları aşmak için öneriler getirmenin son derece önemli olduğunu söyledi. Toplumun iki kesiminin de iktisadi hayatta var edilemezse geleceğe ulaşmanın mümkün olmadığının altını çizdi. Çınar, şöyle konuştu: “Ülke olarak potansiyelimizin yarısından yani kadınlardan faydalanmazsak, hayal ettiğimiz büyük Türkiye geleceğini var edemeyiz. Türkiye ne yazık ki kadınların eğitime, çalışma hayatına siyasete katılımında başarılı bir karneye sahip değil. Türkiye’de kadınların rahat bir nefes alacağı, geleceği umutla bakacağı, şiddetin ve kadın ölümlerinin değil başarılılarının öznesi olacağı daha iyi bir ülke için çalışmalıyız. Dilerim ki bu zirve milat olur, ikinci yüzyıl kadınların olur.”
İkinci gün gerçekleşen Forum’un Açılış Konuşmasını gerçekleştiren EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ise, hepimizin, kadın haklarını batılılaşmanın ve çağdaşlaşmanın bir unsuru olarak algılamış, Türk kadınına her zaman güvenmiş ve Türk kadınının toplumda hak ettiği yere gelebilmesi için öncü reformlara imza atmış bir Liderin çocukları olduğumuzu belirterek konuşmasına başladı. Atatürk’ün kadınlar için gerçekleştirdiği reformların önemine değinen Yelkenbiçer, “Bu kongrenin amacı, çeşitli kurumlardan katılan iş insanları, stk temsilcileri, bilim insanları ve araştırmacıların “Kadın” ve “küresel sorunlar” konularındaki çalışmalarının, bakış açılarının ve tartışmalarının disiplinler arası ve uluslararası karşılaştırmalarını yapmak, çözümler üretmektir. Cumhuriyetimizin 101. yılında, hepimiz için daha adil, demokratik, sürdürülebilir ve eşitlikçi bir Türkiye hedefiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu yolda, kadınların güçlenmesi ve yetkinliklerinin artırılması, toplumun her alanında eşit fırsatlar sunulması ve kadın istihdamının desteklenmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını, kadın-erkek eşitliği ilkesini temel alarak, daha gelişmiş, saygın ve adil bir Türkiye olarak inşa etme inancımız tamdır” dedi.